Kıl Dönmesi Nedir?

Kıl dönmesi hastalığı daha çok kuyruk sokumu bölgesinde cilt ve cilt altı dokusunun kronik bir enfeksiyonudur. Hastalık apse oluşumu ve akıntılarla seyreder. En sık 40 yaş altı erkeklerde görülür. Şoför, öğrenci ve asker gibi zamanlarını daha çok oturarak geçirenlerde daha sık görülür. Bu durum, hastalığın oluşumunda hormonal yatkınlığa ek olarak kıl yoğunluğu ve çevresel faktörlerin de rol oynadığını göstermektedir.

İçindekiler
Kıl Dönmesi Belirtileri Nasıldır?

Kıl dönmesi, bazı kişilerde hiçbir belirti vermeden sadece kuyruk sokumu kısmında ki deride küçük delikleri şeklinde görülebilir. Semptomatik olanlarda ise en sık görülen belirtiler ağrı, şişlik, akıntı ve kaşıntıdır. Ancak hastalar genellikle doktora ani olarak gelişen bir apse oluşumuna bağlı ağrılı şişlik şikayeti ile başvururlar. Bu esnada enfeksiyona bağlı olarak ateş, halsizlik, bulantı gibi belirtiler görülebilir. Apsenin boşalması durumunda ağrı geçer ama kötü kokulu bir akıntı ve kaşıntı meydana gelir. Akıntının rengi berrak, koyu renkli veya kanlı olabilir.

Kıl Dönmesi Nasıl Tedavi Edilir?

Tedavi hastalığın durumu yani evresine bağlı değişir. 1- Apseli Dönem Akut apse varlığında derinin en şiş yerine bir kesi yapılarak iltihap boşaltılarak hastalıklı doku içerisinde biriken kıllar mümkün olduğunca temizlenir. Apsenin boşaltılması ile ağrı geçer hastanın genel durumu düzelir. İşlem genel anestezi veya lokal anestezi ile yapılabilir.


             



Apse Yapan Kıl Dönmesi Hastalığı      Kronik Kıl Dönmesi Hastalığı


2- Kronik Dönem Kronik veya tekrarlayan kıl dönmesi hastalığında tedavi genellikle ameliyattır. Ancak ameliyat edilmeden kimyasal bir madde (fenol) yardımı ile kıl yuvasının yok edilmesi de mümkün olabilir. Kıl dönmesinin deri kısmındaki ağzı genişletildikten sonra içerideki kıllar temizlenir ve fenol uygulanır. İşlem gerektiğinde aralıklı olarak tekrarlanabilir. Fenol haricinde gümüş nitrat ve %80-90’lık alkol aynı amaçla kullanılabilir. Ancak bu yöntemlerin başarı oranı düşüktür ve hastalığın tekrarlama ihtimali yüksektir. Tekrarlayan enfeksiyon atakları veya devamlı akıntı varlığında cerrahi tedavi gerekmektedir.


Cerrahi tedavi seçenekleri çeşitlidir.


A) Sekonder İyileştirme Yöntemi Hastalıklı alanın üzerindeki cilt ve cilt altı doku açılarak kist içeriğinin temizlenerek yaranın iyileşmeye bırakılmasıdır. Yaranın açık bırakıldığı ameliyatlarda pansuman ihtiyacı uzun süreceği gibi yara iyileşmesi de geç olacaktır. Ancak başarı oranları yüksek ve hastalığın tekrarlama ihtimali düşüktür.




Sekonder iyileşen kıl dönmesi hastalığı

B) Primer İyileştirme Yöntemi


Bu yöntemde hastalıklı doku tamamen çıkarılıp cildin karşılıklı getirilerek yaranın kapatılması ve iyileşmesi amaçlanır. Genelde daha çok küçük kıl dönmesi durumunda kullanılır. Pansuman süresi kısa olmakla beraber hastalığın tekrarlama oranları diğer tekniklere göre nispeten yüksektir.


                


Kıl Dönmesinde Primer Kapama         Kıl Dönmesinde Flap İle Kapama Yöntemi


Flap kaydırılması ameliyatı ise hastalıklı dokunun daha geniş olduğu durumlarda gerekir. Flap yöntemi ile hastalıklı doku çıkarıldıktan sonra geride kalan alan sağlam dokularla gerilimsiz bir primer cilt kapatma yapılabilir. Flap yönteminde nüks ihtimali daha düşüktür.

Sık Sorulan Sorular