Mide Fıtığı Tedavisi

Yemek borusunun devamı olan mide normalde karın boşluğu içinde bulunur. Mide fıtığı demek karın boşluğu içerisinde bulunan midenin bir bölümünün göğüs boşluğuna doğru kayması halidir.

Göğüs ve karın boşluğumuzu ayıran kubbe şeklindeki kas tabakasına “Diyafragma” denir. Mide; diyafragma kasının tam orta kısmındaki küçük bir açıklığından yemek borusunun devamı olacak şekilde karın boşluğu içinde konumlanmıştır. Göğüs boşluğu solunum fonksiyonu nedeniyle vakum etkisi yaptığı için karın boşluğundaki organlardan başta mide olmak üzere çekmeye çalışır. Dolayısıyla mideyi karın boşluğunda tutan güç diyafragma kası ve mideyi karın boşluğunda askı şeklinde tutan bağlardır.

Genetik yatkınlık ve yaşlanma zaman içinde bu kasların ve bağların zayıflamasına neden olduğu için özellikle 45-50 yaşından sonra insanların yarısından fazlasında midenin yemek borusuna yakın olan kısmı göğüs boşluğuna doğru kayarak mide fıtığına yol açar.  Öte yandan karın içi basıncını artışına yol açan kronik kabızlık, ağır kaldırma, kronik öksürük, sigara kullanımı ve obezite gibi durumlar da mideyi karın boşluğunda tutan kasların zayıf düşmesine yol açtığı için mide fıtığına yol açabilir.

Ayrıca son yıllarda obezitenin tedavi için sıkça yapılan tüp mide ameliyatı sonrasında mide fıtığı ve reflü oldukça yaygın bir sorun olarak görülmektedir. Bunun nedeni tüp mide ameliyatı sonrasında mideyi karın içinde tutan asıcı bağ dokusunun bozulması ve ince uzun biçimde tüpleşen midenin göğüs boşluğuna daha kolay kaymasından kaynaklanır.

Mide fıtığına bağlı rahatsızlık reflü ile ortaya çıkar.  Reflü mide içeriğinin yemek borusuna doğru geri kaçması demektir. Mide fıtığı olanların çoğunda reflü durumu da görülür. Reflü en çok göğüste yanma, ekşime, ağıza acı su gelmesi, gece öksürükleri ve ses kısıklığı gibi belirtiler ile kendini gösterir. Dolayısıyla reflü olmadığı durumlarda mide fıtığı belirti vermez. Çok nadiren mide fıtıkları sıkışarak şiddetli karın ağrısı, bulantı ve kusmaya neden olabilir.

Şikayete yol açmayan çoğu mide fıtığı çoğunlukla başka bir sebeple göğüs ve karın bölgesine yönelik çekilen bilgisayarlı tomografi görüntülerinde ortaya çıkar. Reflü benzeri şikayeti olanlarda ise mide fıtığının olup olmadığı gastroskopi denilen üst sindirim sistemi endoskopisi sırasında saptanır.

Mide Fıtığı (Hiatal Herni) Nasıl Tedavi Edilir?

Mide fıtığı teşhis edilmiş ancak reflü şikayetleri yoksa tedavi etmeye gerek yoktur. İstisnası fıtığın sıkışması durumudur. Çünkü fıtık sıkışması acil tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır.

Mide fıtığı ile birlikte reflü şikayetleri varsa öncelikle beslenme değişikliğine gidilmelidir. Kişi reflü şikayetlerini arttıran yiyecek ve içecekleri fark edip not etmelidir. Reflüyü azaltmak için aşırı yemeden kaçınmalı ve yatmadan birkaç saat önce beslenmemelisiniz. Mide asidini azaltan ilaçlardan fayda görenler bu tür ilaçlardan da destek alabilirler.

Mide Fıtığı (Hiatal Herni) Ne Zaman Ameliyat Edilmelidir?

Mide fıtığı ameliyatına karar vermeden önce mutlaka yemek borusu ve mide endoskopi yardımı ile kontrol edilmelidir. Yemek borusunun mide ile birleştiği yerde kızarıklık ve ülserler reflü kanıtıdır. Endoskopi kontrolünde mide fıtığının boyutu da kolaylıkla tespit edilebilir. İlaç desteği ve beslenme kontrolüne rağmen reflü şikayetleri devam eden ve bu yüzden yaşam kaliteleri bozulan kişilere mide fıtığı ameliyatı planlanmalıdır.

Mide Fıtığı (Hiatal Herni) Nasıl Ameliyat Edilir?

Mide fıtığı ameliyatı laparoskopik cerrahi yani kapalı yöntemle yapılmalıdır. Ameliyat kamera eşliğinde dört beş adet 5mm ila 10mm arasındaki küçük kesilerden gerçekleştirilir. Ameliyat esnasında göğüs boşluğuna doğru fıtıklaşan mide karın içine doğru çekilir ve diafragma gevşekliği güçlendirilir. Daha sonra midenin en geniş yeri olan fundus kısmı yemek borusunun etrafına bir manşon gibi sarılarak mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçışı engellenir. Bu ameliyata “nissen fundoplikasyon” ismi verilir. Nissen fundoplikasyon ameliyatı hem mide fıtığının tamiri hem de reflünün engellenmesi için oldukça etkin bir ameliyat yöntemidir.